Топ хит плюс

Топ хит плюс

Немски сорт. Известен е също и  с  по-краткия си синоним Топ хит.

Плод. Едър до много едър, с тегло  около  70-90 гр. Форма – овална. Кожица –  рано се оцветява и е синя до синьо виолетова  с  светло син восъчен налеп. Месо – зеленикаво-жълто, твърдо, сочно, сладко-кисело с много добър вкус, средно изразен аромат и отделяща се костилка. Поради голямата си едрина са много подходяши за предлагане за прясна консумация.

Плодовете  зреят през втората половина на септември. Те стоят на дърветата продължително,  могат да се берат дълго време и добре понасят манипулация и транспортиране.

Дърво. Умерено до силно растящо, със  сравнително прибрана корона. Цъфтежът е средно късен. Обикновено залага плодни пъпки на 2-годишна дървесина, която е целесъобразно да се съкращава по-силно за да се получат по-едри плодове.  Рано встъпва в плододаване и има много добър добив. Сортът е частично самофертилен и толерантен на шарка. Сравнително устойчив е на другите икономически важни болести.

Сортът се препоръчва  за разпространение поради  едрите си плодове, подходящия късен срок на зреене (когато на пазара почти липсват сливови плодове за прясна консумация), както и заради възможността плодовете да се съхраняват в хладилник продължително (до 4-6 седмици) и периодически да се предлагат в търговската мрежа.

Върни се обратно в Продукция