Топ гигант плюс

Топ гигант плюс

Немски сорт. Известен е също и  с  по-краткия си синоним Топ гигант.

Плод. Много едър,  с тегло около и над 90-100 гр.  Форма – яйцевидна до закръглена. Кожица – синя до синьо-виолетова с  восъчен налеп. Месо – зеленикаво-жълто, твърдо, много сочно, сладко-кисело с много добър вкус и аромат и отделяща се костилка. Поради впечатляващата си едрина са много подходяши за предлагане като десертен сорт за прясна консумация.

Плодовете  зреят от началото до края на август, след тези на Топ стар плюс. Те не падат лесно от дървото,  могат да се берат дълго време и имат добра транспортабилност.

Дърво. Умерено растящо със сравнително прибрана корона. Цъфтежът е късен, с 1-2 дни след този на Стенлей. Залага еднакво добре плодни пъпки както на 1–годишна, така и на 2 и 3-годишна дървесина.  Рано встъпва в плододаване и има много добър добив. Сортът е частично самофертилен и толерантен на шарка. Сравнително устойчив е на другите икономически важни болести.

Сортът се препоръчва  за разпространение преди всичко заради изключително едрите си плодове  (което се  подсказва и от името на сорта). Това прави плодовете на този сорт една отлична търговска стока, която може да се предлага продължително време на високи цени в магазините и почти изцяло да замени вносните плодове от китайско-японските сливи.

Върни се обратно в Продукция